Elektrikli lineer aktüatör nedir ve nasıl seçilir?

Lineer Aktüatör

0 4.851
Elektrikli Doğrusal Aktüatör Nedir ve Nasıl Çalışır?

Elektrikli lineer aktüatör, bir elektrik motorunun (AC veya DC motor) dönme hareketini doğrusal harekete dönüştüren bir cihazdır. Doğrusal hareket, lineer aktüatörün vidasının motor aracılığıyla döndürülmesiyle oluşturulur. Vida, saat yönünde veya saat yönünün tersine döner ve bu, şaftın (temelde vida üzerindeki bir somun) yukarı ve aşağı doğru hareket etmesine neden olarak yük için itme / çekme etkisi oluşturur.

Bir elektrikli lineer aktüatör, bir makinenin bir yükü ittiği veya çektiği, bir yükü kaldırdığı veya indirdiği, bir yükü kabaca konumlandırdığı veya bir yükü döndürdüğü her yerde kullanılabilir. Ek olarak, elektrikli lineer aktüatörler, operatörün üzerinde tam kontrole sahip olduğu doğru hareket kontrolü ile güvenli ve temiz hareketler sağlar. Enerji tasarrufludurlar ve çok az bakım gerektiren veya hiç gerektirmeyen uzun bir ömre sahiptirler.

MEPA TEKNİK , tıbbi, endüstriyel, işyeri ve ev mobilyası uygulamaları için en uygun elektrikli lineer aktüatör çözümlerinde uzmanlaşmıştır.

Elektromekanik lineer bir aktüatörün birçok bileşeni ve seçeneği vardır. MEPA TEKNİK  dikey olarak entegre bir şirkettir. Tüm bu bileşenleri, uygulama ihtiyaçlarına bağlı olarak bir müşteri için evde özelleştirebilir, tasarlayabilir ve üretebiliriz. Elektrikli aktüatörlerimiz için mil ve tahrik somunu dahil olmak üzere motorlar ve bileşenler üretiyoruz. Yüksek ürün kalitesi ve dayanıklılığı sağlamak için plastik enjeksiyon kalıplama ve PC kartı imalatı şirket içinde yapılır. Kendi PC kartlarımızın oluşturulması, MEPA TEKNİK ‘in bir uygulama içinde ihtiyaç duyulan yazılım seviyesini ve çeşitli hareketleri optimize etmesine olanak tanır. Bunun birincil bir örneği, senkronize hareket oluşturmak için çoklu doğrusal aktüatörleri konum geri bildirimi ile birleştirmektir.

Her bölümde bir elektrikli lineer aktüatörün temelleri ve lineer bir hareket sistemi için bileşenler satın alırken dikkate alınması gereken faktörlerle ilgili yeni bir konuyu tartışacağız. Teknik incelemenin bu bölümünde, bir elektrikli aktüatörün ortak stillerini ve uygulamalarınız için doğru aktüatörü nasıl seçeceğinizi tartışacağız. Daha sonra, doğrusal bir aktüatörün dahili ve harici bileşenlerini gözden geçireceğiz. Ardından, bir aktüatöre eklenebilecek güvenlikle ilgili seçenekleri ele alacağız. Bunu takiben, dikkate alınması gereken çeşitli aktüatör yükü ve hız özelliklerini ve uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl ayarlanabileceğini açıklayacağız. Bir aktüatörün sıvı ve toz korumasının yanı sıra bir aktüatöre giden yağlama için sahip olabileceği çeşitli IP derecelendirmeleriyle bunu takip edeceğiz. Son olarak, elektrikli doğrusal hareket sistemlerinde kullanılan farklı konum geri besleme sensörlerini tartışacağız.

Elektrikli Lineer Aktüatörlerin Ortak Stilleri

MEPA TEKNİK, tümü bir müşterinin uygulama ihtiyaçlarına uyacak şekilde birbiriyle değiştirilebilir şekilde özelleştirilebilen çeşitli doğrusal aktüatör stilleri tasarlar ve üretir. Elektrikli veya elektromekanik lineer aktüatörlerin bazı yaygın stilleri şunları içerir:

 

A.Paralel Motorlu Lineer Aktüatörler

Motor doğrudan tahrik miline paraleldir. Tipik olarak bu tip elektrikli lineer aktüatörler, daha fazla dişli oranı seçeneğine sahip düz dişlidir. Paralel tahrikli aktüatörler, daha geniş bir yük ve hız aralığı sağlar, ancak sonsuz dişli tahrikli aktüatörlerden daha yüksek sesle çalışabilirler. MEPA TEKNİK‘İn ürettiği bazı paralel tahrikli aktüatör örnekleri TA2P, TA16, TA29, MA2, MA5 ve VN1 modellerimizde görülebilir.

lineer-aktüatör-ma1

B. Dik Açılı veya “L” TİPİ Lineer  Aktüatörler

Motor, tahrik miline dik olarak ayarlanmıştır. Tipik olarak bu tip elektrikli lineer aktüatörler sonsuz dişli tahriklidir. Sonsuz dişli tahrikli motorların daha az dişli oranı seçeneği vardır. Bu nedenle düz dişli tahrikli motorlardan daha az verimlidirler ancak düşük gürültü ile çalışırlar. Ek olarak, sonsuz dişli tahrikli, dik açılı elektrikli lineer aktüatörün en önemli avantajlarından biri, artırılmış kendinden kilitleme özelliğidir. MEPA TEKNİK  tarafından üretilen dik açılı tahrik aktüatörlerinin bazı örnekleri TA23, TA31, TA37 ve TA43 modellerimizde görülebilir.

lineer-aktüatör-ta1

C. Düz Eksenli Lineer Aktüatörler

Elektrikli Düz Eksenli Lineer aktüatör, daha uzun bir geri çekilmiş uzunluğa sahiptir ancak özellikle daha küçük veya kompakt alanlara sığacak şekilde tasarlanmıştır. Düz Eksenli Lineer aktüatör tipik olarak bir motor, planeter dişli tertibatı ve tahrik milinden oluşur. Bunlar genellikle daha yüksek bir gürültü seviyesinde çalışır. Düz Eksenli Lineeraktüatör örnekleri JP3 ve JP4 modellerimizde görülebilir.

lineer-aktüatör-jp3

D. Redüktörlü Motorlar

Dişli motorlar, çeşitli harici mil tertibatları ile eşleştirilirken ekonomik ve esnek tasarımlara izin verir. Kompakt tasarım tipik olarak sonsuz dişli tahriklidir ve mekanik senkronizasyon için mükemmel bir seçimdir. Dişli motor örnekleri MEPA TEKNİK’in TGM1, TGM2, TGM3, TGM4, TGM5 ve TGM7 modellerinde görülebilir.

 

redüktörlü-motor

E. Dual  Motor

Çift motorlu lineer aktüatör, iki yönde ayrı ayrı veya aynı anda hareket yaratır. Aynı zamanda, daha düşük bir gürültü seviyesinde çalışan tipik olarak sonsuz dişli tahrikli motorlardır. Bunlar tipik olarak birim başına daha pahalı olmakla birlikte, daha az parça nedeniyle toplam sistem maliyeti daha ekonomik olacaktır. Bunun bir örneği  modelimizde görülebilir.

dual motor

F.Doğrusal Kızak Aktüatör

Bu aktüatör stili, bir dış boru kullanılmadan doğrusal bir hareket yaratır. TA5L ve TA5P aktüatörlerimizde görülen yaygın ev mobilyalarının (elektrikli yatar koltuklar ve kanepeler gibi) çerçevesine tutturulmuş, aktüatör boyunca hareket eden plastik bir kaydırma mekanizması kullanır.

lineer-aktüatör-ta5p

G.Elektrikli Kaldırma Kolonu

MEPA TEKNİK endüstriyel, medikal ve ergonomik pazarlara hitap eden kaldırma kolonları üretir. Bir elektrikli kolonun birincil avantajı, yüksek derecede stabilite sağlarken yüksek yükleri dikey olarak kaldırma yeteneğidir. Endüstriyel ve medikal sınıf kolonlarımız, işçi ve hasta güvenliğinin önemli olduğu tıbbi ve bariatrik yataklar ve yüksekliği ayarlanabilir endüstriyel iş istasyonları gibi uygulamalar için tasarlanmıştır. Bu sütunların bazı örnekleri TL3, TL10H, TL17, TL27 ve TL18AC‘dir. Ofis ergonomik kolonlarımız, kullanıcı tercihine bağlı olarak BIFMA uyumluluğu için çeşitli renkler, şekiller, yönler ve 2 veya 3 aşamada gelir. MEPA TEKNİK’İn ofis ergonomik sütunlarının bazı örnekleri TL4, TL5, TL7, TL9, TL13, TL14 ve TL15‘te görülebilir.

kolon-motor

Uygulamanız için Doğru Elektrikli Lineer Aktüatörü Nasıl Seçmelisiniz?

Doğru lineer aktüatörü seçmek, her başarılı otomasyon projesinin önemli bir parçasıdır. Çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilen birçok aktüatör modeli vardır – paralel, L-şekilli veya sıralı motor.

Her proje ihtiyacı benzersizdir. Doğru aktüatörü seçmenize yardımcı olmak için uygulama ve teknik kısıtlamaları dikkate alınmalıdır: hız, yük, görev döngüsü, kullanılabilir alan, ortam ve daha fazlası.

1. Gerekli Yükü Tanımlayın

Desteklenecek yük, aktüatör seçiminde belirleyici bir faktördür ve çeşitli bileşenlerini (motor, somun, mil, dişliler, bilyalı rulmanlar vb.) Tanımlayacaktır.

Atüatörün hangi yönde (çekme, itme, dikey veya yatay hareket) ve hangi uzunlukta çalışacağını tanımlamak önemlidir.

Ayrıca, aktüatörün iç ve dış borularının çapına da bağlı olacaktır. Tüm bu faktörler, aktüatörün yükleri kaldırma ve gücünü etkileme yeteneğini etkiler.

2. Gerekli Hızı Tanımlayın

İstenilen hız, aktüatör seçiminde temel bir parametredir.

Tüm mekanizmalar veya malzemeler yüksek hızlarla uyumlu değildir. Yüksek yük ile yüksek hız, aktüatörün erken aşınmasına neden olabilir ve ömrünü etkileyebilir. Bu nedenle, her cihazın maddi hasarlardan korunması için aşılmaması gereken hız ve yükü vardır. Bu hız, diğer şeylerin yanı sıra, sahaya ve motor özelliklerine bağlıdır.

3. Görev Döngüsünü Tanımlayın

Görev döngüsü, bir cihazın açık ve kapalı zamanı arasındaki oranı tanımlar ve bir uygulamadan diğerine önemli ölçüde değişir. Görev döngüsü, aktüatörü, malzemelerini ve mekanizmalarını belirlemek için önemlidir. Ekipmana optimum bir ömür sağlamaya ve mekanik parçaların aşınmasını veya olası aşırı ısınmayı sınırlamaya yardımcı olur.

Paralel motorlu elektrikli aktüatörler, örneğin düz dişlileri ile daha yüksek bir görev döngüsüne dayanacak ve daha yüksek sayıda devire sahip olacaktır.

4. Kullanılabilir Alanı Tanımlayın

Lineer Aktüatör seçimi de sistemdeki mevcut alana bağlıdır.

Yük, strok ve hıza ek olarak, aktüatörün kısıtlı bir alanda çalışması gerekip gerekmediğini ve uygulamaya entegrasyona izin verecek herhangi bir alan kısıtlaması olup olmadığını dikkate almak önemlidir.

Örneğin, sıralı elektrikli aktüatörler, motorun iş mili ile hizalanması nedeniyle daha kompakttır, bu da onları dar montaj alanları için ideal hale getirir. Bir aktüatörün montaj boyutları, montaj konfigürasyonuna (sıralı, L şekilli veya paralel motor) bağlıdır.

5. Ortamı Tanımlayın

Ekipmanın çalışacağı ortam, doğru lineer aktüatörü seçmek için çok önemli bir parametredir. Ekipman içeride mi yoksa dışarıda mı çalışıyor? Toza, katı kirletici maddelere veya neme maruz kalıyor mu? Deterjanlarla yoğun temizlemeye veya yüksek basınçlı temizlemeye dayanması gerekiyor mu? Çevresel gereksinimlere bağlı olarak, kullanılan malzemeler ve giriş koruma derecesi (IP) farklılık gösterecektir. Sessiz bir operasyon gerektiriyor mu? L şeklindeki elektrikli aktüatörler, örneğin plastik sonsuz dişlileriyle daha sessiz bir hareket sağlar ve tıbbi veya ev tipi cihazlar için idealdir.

Her uygulama, doğru elektrikli aktüatörü seçmek için karşılanması gereken gereksinimlerin bir listesini içerir. Bütçe aynı zamanda proje planlamasında da bir faktördür. Bazı kaçınılmaz teknik kısıtlamalar daha büyük bir bütçe gerektirecektir. Önemli olan en uygun cihazı oluşturmak için tüm bu parametreleri değerlendirmektir.

Bunun, elektrikli lineer aktüatörler ve bunların lineer hareket sistemlerine dahil edilmesi için daha iyi bir anlayış ve temel geliştirmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. Daha sonra, elektrikli lineer aktüatörün içindeki ve dışındaki önemli bileşenleri gözden geçireceğiz. Başka sorularınız varsa ve / veya bir sonraki başvurunuzda yardımcı olmak istiyorsanız, lütfen ekibimizle iletişime geçin. MEPA TEKNİK size yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Çalıştırma ihtiyaçları için kaliteli çözümler sunarken müşterilerimizle ortaklık konusunda uzmanız.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Devamı