Lineer Aktüatör Seçim Kılavuz

0 5.161

Giriş

Bir makinenin bir yükü ittiği veya çektiği, yükselttiği veya alçalttığı, kabaca konumlandırdığı veya döndürdüğü her yerde, bir elektrikli lineer aktüatör kullanılabilir. Elektrikli lineer aktüatörler, doğru hareket kontrolü ve tam operatör kontrolü ile güvenli ve temiz hareketler sağlar. Aktüatörler enerji açısından verimlidir ve çok az bakım gerektiren veya hiç bakım gerektirmeyen uzun bir ömre sahiptir. Aktüatörlere olan ihtiyaç katlanarak arttı. Neredeyse baktığınız her yerde, sonsuz çeşitlilikteki uygulamalarda çalışan üç tip aktüatör motor sisteminden birini görebilirsiniz.

Mepa Teknik , endüstri lideri bir elektrikli lineer aktüatör çözümleri sağlayıcısıdır. Küresel uzman ekibimiz, medikal, endüstriyel, iş yeri ve ev mobilyası uygulamaları için en uygun aktüatör özelliklerini özelleştirmektedir. Her aktüatör tipi, uygulama projesi için en iyi çözümü belirlerken tartılması gereken hem iyi hem de kötü özellikler sergiler.

Uygulamanız için doğru elektrikli lineer tahrik sistemini seçme süreci, satın almadan önce dikkatlice araştırmanız gereken bir süreçtir. Mepa Teknik, aktüatör  ihtiyaçları için kaliteli çözümler sunarken müşterilerimizle ortaklık kurma konusunda uzmanlaşmıştır. Bu kılavuz kitap, bir aktüatör sisteminin nasıl çalıştığına dair daha iyi bir temel ve net bir anlayış sağlamak için elektrikli lineer aktüatör üretimine giden bileşenleri size gösterecektir.

Bölüm 1

Elektrikli Lineer Aktüatör

Elektrikli Lineer Aktüatör Nedir?

Aktüatör, bir enerji kaynağını fiziksel-mekanik harekete dönüştüren bir cihazdır. Doğrusal bir aktüatör, bir şeyi düz bir çizgide hareket ettirebilen bir aktüatördür.

Hidrolik ve pnömatik (daha fazlası için Bölüm 1’e bakın) diğer iki ana aktüatör tipiyle karşılaştırıldığında, elektrikli aktüatörler en güvenilir olanlardır ve neredeyse sıfır bakım gerektirir. Elektrikli aktüatörler ayrıca genellikle pnömatik muadillerinden çok daha ucuzdur. Konumlandırma geri beslemesini pnömatik veya hidrolik aktüatörler üzerinden elektrikli bir çözüme entegre etmek de çok daha kolaydır.

Lineer Aktüatör nasıl çalışır?

Elektrikli lineer aktüatör, çeşitli yönlerde dönebilen ürünleri etkin bir şekilde yapmak için bir AC veya DC motorun dönme hareketini lineer harekete dönüştürür. DC voltajı genellikle daha güvenli olarak kabul edilir.

Doğrusal hareket, aktüatörün vidasının motor aracılığıyla döndürülmesiyle oluşturulur. Vida saat yönünde veya saat yönünün tersine döner ve bu, şaftın (temelde vida üzerindeki bir somundur) bir çizgide yukarı ve aşağı hareket etmesine neden olarak yük için itme/çekme etkisi yaratır.

Genel Elektrikli Aktüatör çeşitleri

Elektromekanik lineer aktüatörün birçok bileşeni ve seçeneği vardır. Dikey olarak entegre bir şirket olarak TiMOTION, bir müşterinin uygulama ihtiyaçlarına uyacak şekilde tümü birbiriyle değiştirilebilir şekilde özelleştirilebilen çeşitli lineer aktüatörler tasarlar ve üretir. Elektrikli veya elektromekanik lineer aktüatörlerin bazı yaygın stilleri şunları içerir:

Paralel Motorlu Lineer Aktüatör

Motor, tahrik miline doğrudan paraleldir. Tipik olarak, bu tip elektrikli lineer aktüatörler, daha fazla dişli oranı seçeneğine sahip düz veya spiral dişlidir. Paralel tahrikli aktüatörler, daha geniş bir yük ve hız aralığına izin verir. Bununla birlikte, düz dişliye sahip paralel tahrikli aktüatörler, spiral dişli ve sonsuz dişli tahrikli aktüatörlerden daha yüksek sesle çalışabilir. MEPA TEKNİK ‘in ürettiği bazı paralel sürücü aktüatör örnekleri TA2P, TA16, TA29, MA2, MA5 ve VN1 modellerimizde görülebilir.

ma2-lineer-actüatör

Dik Açılı veya “L” Tipi Lineer  Aktüatör

Motor, tahrik miline dik olarak ayarlanmıştır. Tipik olarak, bu tip elektrikli lineer aktüatörler sonsuz dişli tahriklidir. Sonsuz dişli tahrikli motorlarda daha az dişli oranı seçeneği vardır. Bu nedenle, düz dişli tahrikli motorlardan daha az verimlidirler ancak düşük gürültü ile çalışırlar. Sonsuz dişli tahrikli, dik açılı elektrikli lineer aktüatörün en önemli faydalarından biri, kendi kendini kilitleme yeteneğinin artmasıdır. MEPA TEKNİK ‘in ürettiği dik açılı tahrik aktüatörlerinin bazı örnekleri TA23, TA31, TA37 ve TA43 modellerimizde görülebilir.

İnline Lineer  Aktüatör

Elektrikli inline lineer aktüatör daha uzun bir geri çekilmiş uzunluğa sahiptir ancak daha küçük veya kompakt alanlara sığacak şekilde açıkça tasarlanmıştır. inline lineer aktüatör tipik olarak bir motor, planet dişli tertibatı ve tahrik milinden oluşur. Bunlar genellikle daha yüksek bir gürültü seviyesinde çalışır. JP3 ve JP4 modellerimiz sıralı aktüatör örnekleridir.

Güçlü ve Hızlı Inline Lineer Aktüatör

Redüktörlü  Motorlar

Dişli motorlar, çeşitli dış mil tertibatlarıyla eşleştirildiğinde ekonomik ve esnek tasarımlara olanak tanır. Kompakt tasarım tipik olarak sonsuz dişli tahriklidir ve mekanik senkronizasyon için mükemmel bir seçimdir.                         MEPA TEKNİK ‘in  TGM1, TGM2, TGM3, TGM4, TGM5 ve TGM7 modelleri dişli motorlara örnektir.

DUAL  Motor

Çift motorlu lineer aktüatör, ayrı ayrı veya aynı anda iki yönde hareket oluşturur. Ayrıca, daha düşük bir gürültü seviyesinde çalışan, tipik olarak sonsuz dişli tahrikli motorlardır. Bunlar genellikle birim başına daha pahalı olmakla birlikte, daha az parça nedeniyle toplam sistem maliyeti daha ekonomik olacaktır. TT1 modelimiz, çift motorlu lineer aktüatörün dikkat çekici bir örneğidir.

Lineer Kızaklı Aktüatör

Bu aktüatör stili, bir dış boru kullanılmadan doğrusal bir hareket oluşturur. TA5L ve TA5P aktüatörlerinde görüldüğü gibi, ortak ev mobilyalarının (elektrikli koltuklar ve kanepeler gibi) çerçevesine bağlı aktüatör boyunca hareket eden plastik bir kaydırma mekanizması kullanır.

Elektrikli  Kolon Motor

MEPA TEKNİK , endüstriyel, tıbbi ve ergonomik pazarlara hitap eden kaldırma kolonları üretmektedir. Bir elektrik kolonunun birincil avantajı, lineer aktüatörlere kıyasla yüksek derecede stabilite ve eğilme hareketini korurken yüksek yükleri dikey olarak kaldırma yeteneğidir. Endüstriyel ve tıbbi sınıf sütunlarımız, tıbbi ve bariatrik yataklar ve işçi ve hasta güvenliğinin önemli olduğu yüksekliği ayarlanabilen endüstriyel iş istasyonları gibi uygulamalar için tasarlanmıştır. Bu sütunların bazı örnekleri TL3, TL10H, TL17, TL27 ve TL18AC’dir.

 

Ofis ergonomik sütunlarımız, kullanıcı tercihine bağlı olarak BIFMA uyumluluğu için çeşitli renklerde, şekillerde, yönlerde ve ayrıca iki veya üç aşamalı olarak gelir. (İş ve Kurumsal Mobilya Üreticileri Derneği veya BIFMA, mobilya ürünleri için gönüllü güvenlik ve performans standartlarını teşvik eden ve sürdüren, kar amacı gütmeyen bir ticaret birliğidir.) MEPA TEKNİK’İn ofis ergonomik sütunlarının bazı örnekleri TL4TL5TL7TL9TL13TL14,  ve TL15.

 

Doğru Elektrikli Lineer Aktüatör Nasıl Seçilir

Başarılı bir otomasyon projesinin önemli bir parçası, doğru elektrikli aktüatörü seçmektir. Az önce öğrendiğiniz gibi, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan birçok aktüatör modeli (paralel, L-şekilli veya sıralı motor) vardır.

Her proje ihtiyacı benzersizdir. Doğru aktüatörü seçmenize yardımcı olmak için uygulamayı ve teknik kısıtlamalarını göz önünde bulundurun: hız, yük, görev döngüsü, kullanılabilir alan, ortam ve daha fazlası.

Gerekli Yükü Tanımlayın

Desteklenecek yük, aktüatör seçiminde belirleyici bir faktördür ve çeşitli bileşenlerini (motor, somun, mil, dişliler, bilyalı rulmanlar vb.) tanımlayacaktır. Aktüatörün hangi yönde (çekme, itme, dikey veya yatay hareket) ve hangi uzunlukta çalışacağını belirlemek çok önemlidir. Ayrıca aktüatörün iç ve dış borularının çapına da bağlı olacaktır. Tüm bu faktörler, aktüatörün yükleri kaldırma kabiliyetini etkiler ve gücü üzerinde bir etkisi vardır.

Gerekli Hızı Tanımlayın

İstenen hız, aktüatör seçiminde temel bir parametredir. Tüm mekanizmalar veya malzemeler yüksek hızlarla uyumlu değildir. Yüksek yükte yüksek hız, aktüatörün erken aşınmasına neden olabilir ve ömrünü etkileyebilir. Bu nedenle, her cihazın maddi hasarlardan korumak için aşılmaması gereken bir hızı ve yükü vardır. Bu hız, diğer şeylerin yanı sıra, hatve ve motor özelliklerine bağlıdır.

Görev Döngüsünü Tanımlayın

Görev döngüsü, bir cihazın açık ve kapalı zamanı arasındaki oranı tanımlar ve bir uygulamadan diğerine önemli ölçüde değişir. Görev döngüsü, aktüatörü, malzemelerini ve mekanizmalarını belirlemek için gereklidir. Ekipmana optimum bir kullanım ömrü sağlamaya ve mekanik parçaların aşınmasını veya olası aşırı ısınmasını sınırlamaya yardımcı olur.

Örneğin düz dişlileri olan paralel motorlu elektrikli aktüatörler, daha yüksek bir görev döngüsüne dayanacak ve daha fazla sayıda döngüye sahip olacaktır.

Kullanılabilir Alanı Tanımlayın

Sistemin kullanılabilir alanı, aktüatör seçimini de bildirir. Yük, strok ve hıza ek olarak, aktüatörün kısıtlı bir alanda çalışması gerekip gerekmediğini ve uygulamaya entegrasyona izin vermek için herhangi bir alan kısıtlaması olup olmadığını dikkate almak gerekir.

Örneğin, motorun mil ile hizalanması nedeniyle sıralı elektrikli aktüatörler daha kompakttır ve bu da onları dar kurulum alanları için ideal hale getirir. Bir aktüatörün montaj boyutları, montaj konfigürasyonuna bağlıdır (sıralı, L şeklinde veya paralel motor).

Ortamı Tanımlayın

Ekipmanın çalışacağı ortam, doğru elektrikli aktüatörü seçmek için çok önemli bir parametredir.

Dikkate alınacak sorular: Ekipman içeride mi yoksa dışarıda mı çalışıyor? Toza, katı kirleticilere veya neme maruz kalıyor mu? Deterjanlarla yoğun temizlemeye veya yüksek basınçlı temizlemeye dayanması gerekiyor mu? Çevre gereksinimlerine bağlı olarak, kullanılan malzemeler ve giriş koruma derecesi (daha fazlası için lütfen Bölüm 6’ya bakın) farklılık gösterecektir. Sessiz çalışma gerektiriyor mu? Örneğin, plastik sonsuz dişlileri ile L şeklindeki elektrikli aktüatörler, tıbbi veya ev tipi ekipman için ideal olan daha sessiz bir hareket sağlar.

Elektrikli aktüatör seçimi birçok parametreye bağlıdır. Uygulama gereksinimlerini karşılayan bir lineer aktüatör seçmek önemlidir. Her uygulama, doğru elektrikli aktüatörü seçmek için karşılanması gereken koşulların bir listesini içerir. Bütçe aynı zamanda proje planlamasında bir faktördür. Bazı kaçınılmaz teknik kısıtlamalar daha büyük bir bütçe gerektirecektir. Önemli olan tüm bu parametreleri değerlendirerek en uygun cihazı oluşturmaktır.

Bölüm 2
Farklı Lineer Aktüatör Sistemlerinin Karşılaştırılması

Pnömatik, hidrolik ve elektrik olmak üzere üç tip aktüatör hareket sistemiyle ilgili birçok yanlış anlama veya güncelliğini yitirmiş kavramlar. Uygulamanızın etkinleştirme ihtiyaçlarının belirli bir aktüatör tipine bağlı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak ilerleme ve teknolojik gelişmeler, uygulama projeniz için birden fazla seçenek oluşturarak daha fazla potansiyel değişliğe izin verir.

Üç Tip Lineer Aktüatör

Pnömatik

İçi boş bir silindirin içindeki basit bir pistondan oluşan pnömatik lineer aktüatörler, ucuz oldukları için otomasyonda yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak içeriye hava girmesi gerekir. Bir manuel pompa veya harici kompresör, pistonu silindir muhafazası içinde hareket ettirir. Bu basınç arttıkça, silindir, gerekli doğrusal kuvveti yaratarak, pistonun ekseni boyunca hareket eder. Ya bir geri yay kuvvetiyle ya da pistonun karşı tarafına sıvı sağlayarak orijinal geri çekilmiş uzunluğuna geri döner.

Hidrolik

Pnömatik aktüatörler gibi, hidrolik lineer aktüatörler de basınçlı hava yerine pompadan sağlanan sıkıştırılamaz bir sıvı kullanır ve silindiri doğrusal bir hareketle hareket ettirir. Hidrolik aktüatörler iki temel parçadan oluşur: değişken gaz kelebeği gibi bir kontrol cihazı (kayar kapaklı nozullar veya ilk eksenel boşluğu olan eşleştirilmiş sürgülü vanalar) ve piston veya kontrol vanası sürgüsü gibi bir çalıştırma bileşeni. Çok yüksek kuvvetlere ve uzun vuruşlara sahiptirler ancak programlanamazlar.

Elektrikli

Kompakt ve programlanabilir, elektrikli lineer aktüatörler, yüksek hız, kuvvet, hassasiyet ve kontrollü hızlanma ve yavaşlama yeteneğine sahiptir. Elektrikli aktüatörler, bir motorun dönme kuvvetini (elektrik enerjisi) alır ve onu doğrusal harekete (tork) dönüştürür. Aktüatörün vidasını motor aracılığıyla döndürerek, somun bir sıra ve aşağı hareket ederek yükün itme/çekme etkisini yaratır. Hidrolik ve pnömatik ile karşılaştırıldığında, elektrikli aktüatörler en güvenilir olanıdır ve neredeyse sıfır bakım gerektirir.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Her aktüatör tipi, uygun uygulaması için esastır. Her birinin avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle projeniz için doğru aktüatöre karar vermeden önce seçenekleri tarttığınızdan emin olun.

Hangi özelliklerin en baştan pazarlık konusu olamayacağına karar vererek, bu ihtiyaçlara dayalı olarak belirli aktüatörleri ekarte etmeye başlayacaksınız. Her ikisinin de gerekli işi verimli bir şekilde yapabileceği iki özel aktüatör söz konusu olduğunda, sistemin tüm maliyetini göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. Bu, ilk yatırım, bakım ve onarım ücretlerinin yanı sıra her bir hareket bileşeni sistemiyle alabileceğiniz potansiyel risklerin maliyetini içerir.

Bölüm 3
Elektrikli Lineer Aktüatörün Bileşenleri

Aktüatörler birçok şekil, boyut ve kapasiteye sahiptir. MEPA TEKNİK dikey olarak entegre bir şirkettir, yani uygulama ihtiyaçlarına bağlı olarak tüm bu bileşenleri bir müşteri için şirket içinde özelleştirebilir, tasarlayabilir ve üretebiliriz.

Yenilikçi ve ucuz otomasyon çözümlerini en iyi şekilde uygulamak için, aktüatörün iç işleyişine aşina olarak güçlü yanlarını ve sınırlamalarını anlamaya yardımcı olur. Elektrikli lineer aktüatörü oluşturan bileşenleri inceleyelim.

A. Ön / Arka Bağlantılar

Aktüatörün ön ve arka tarafındaki uygulamaya monte edilmesine izin veren bağlantılardır. MEPA TEKNİK ‘ın ek türleri  arasında yuvarlak, U şeklinde (veya oluklu) veya delikli  bulunur. Bağlantı için ,  uygulamaya en iyi şekilde uyacak biçin de  MEPA TEKNİK tarafından özelleştirilebilir.

B. Dış Tüp

Dış tüp olarak da bilinir.  Bu ekstrüde alüminyum veya çelik boru, doğrusal aktüatörün dışını korur ve aktüatörün tüm iç bileşenlerini barındırır.

C. İç Tüp

Uzatma borusu, tahrik borusu, çevirme borusu veya piston olarak da bilinir. Bu tüp genellikle alüminyum veya çelikten yapılır. Geri çekildiğinde, iç boru iş milinin bulunduğu yerdir. Bu boru dişli tahrik somununa tutturulur ve somun dönen mil boyunca hareket ettiğinde uzar ve geri çekilir.

D. Mil

Trapez  vida, dönen vida veya kaldırma vidası olarak da bilinir. Doğrusal aktüatörün bu kısmı, doğrusal bir hareket yaratan somunu / iç boruyu döndürür, uzatır veya geri çeker. Çelik milimiz dayanıklılık ve güç sağlar. İş mili, çeşitli yük ve hız yetenekleri için farklı şekillerde olabilir. Bununla ilgili ek ayrıntılar başka bir bölümde ele alınacaktır.

E. Güvenlik Durdurma

Milin ucunda yer alan işlevi, iç borunun aşırı gerilmesini önlemektir.

F. Korucu Conta

Dış borunun ucuna takılan ve aktüatörün mil alanına toz ve sıvı gibi kirletici maddelerin girmesini önleyen bir sızdırmazlık bileşeni. Ayrıca, doğrusal aktüatörün IP derecesini etkileyen iç ve dış borular arasında uygun bir sızdırmazlık sağlar. MEPA TEKNİK’in elektrikli lineer aktüatörleri IP42 ve IP69K  arasında herhangi bir yerde derecelendirilebilir.

G. Tahrik Somunu

Trapez  veya bilyalı somun, iç boruya tutturulur ve mil boyunca hareket eder. Somun, iç borunun uzamasına veya geri çekilmesine izin veren bileşendir. Metal veya plastikten yapılabilir ve bazen iç tüpün dönmesini önlemek için kilitlenir.

H. Limit Switch

Limit anahtarları motora giden akımı elektriksel olarak keserek iç borunun tamamen uzatılmış ve geri çekilmiş konumunu kontrol eder. Bu anahtarlar, aktüatörün aşırı uzamasını veya aşırı geri çekilmesini önler. Akımı kesmenin yanı sıra, sınır anahtarları bir sinyal gönderme cihazı olarak da kullanılabilir.

I. Dişli

Bir dişli çelik veya plastikten yapılmıştır ve bir tahrik mekanizmasının (bir aracın motoru gibi) hızı ile sürülen parçaların (aracın tekerlekleri) hızı arasındaki ilişkiyi değiştirmek için diğer dişlilerle eşleşir. Motor gibi bir güç kaynağına bağlı dişli, “tahrik dişlisi” olarak adlandırılır. MEPA TEKNİK, uygulamaya bağlı olarak farklı dişli seçeneklerine sahiptir (“Ortak Stiller” teknik incelememizde ele alınan bir sonsuz dişli veya düz dişli gibi).

J. Motor Muhafazası

Motor muhafazası, herhangi bir dış hasara maruz kalmadan dişli motorun tüm iç parçalarını içerir. MEPA TEKNİK’in motor muhafazası tipik olarak yüksek kaliteli plastikten yapılmıştır.

K. DC Motor

DC (Doğru Akım) motoru, elektrikli lineer aktüatör için tüm gücün üretildiği yerdir. Birkaç tür DC motor vardır, ancak MEPA TEKNİK şunlardan oluşan fırçalanmış DC motorlar kullanır:

-Stator:

Motorun sabit, dış kısmı motor gövdesi, iki sabit mıknatıs ve motor kapaklarından oluşur. Stator, rotoru çevreleyen sabit bir manyetik alan oluşturur.

-Rotor:

Armatür olarak da bilinen motorun dönen iç kısmıdır. Rotor esas olarak silikon çelik laminat, motor şaftı, komütatör ve bakır sargılardan oluşur.

-Komütatör:

Komütatör, motor şaftına tutturulmuş bir çift plakadır. Bu plakalar, elektromıknatısın bobini için iki bağlantı sağlar. Komütatör, motordaki akımın polaritesini tersine çevirmek ve esas olarak motorun torku kaybetmeden dönmesini sağlamak için kullanılır.

-Karbon fırçalar:

Karbon fırçalar, elektrik akımını statordan motordaki rotora iletmek için kayan sürtünme kullanır.

-Motor şaftı:

Motor şaftı, redüktörlü motoru DC motor üzerindeki statorun altına bağlar.
Not: Alternatif Akım Motorları (AC Motorlar) da MEPA tarafından üretilen bir seçenektir. Bu tip motor, MA1 Modelimizde görülebilen mevcut bir seçenektir.

Not: Alternatif Akım Motorları (AC Motorlar) da MEPA TEKNİK’in ürettiği bir seçenektir. Bu tip motor, MA1 modelimizde görülebilen mevcut bir seçenektir.

Bölüm 4
Güvenlik Özelliği Seçenekleri

Lineer Aktüatörlerde güvenlik önlemleri,  satın alırken göz önünde bulundurulması gereken faktörler hakkındaki altı bölümlük tartışmamızın üçüncü bölümüne hoş geldiniz. Bugün, bir elektrikli çalıştırma sistemi içindeki güvenlik özelliği seçeneklerini ele alacağız. Lineer Aktüatörün içinde çalışacağı ve maruz kalacağı ortama ve baskıya bağlı olarak, lineer aktüatörün stabilitesini ve gücünü güçlendirmek akıllıca olacaktır. MEPA TEKNİK  dikey olarak entegre bir elektrikli lineer aktüatör üreticisi olduğu için, bu özellikleri müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyoruz. Dikkate alınacak bazı güvenlik özelliği seçenekleri şunlardır:

A. Aşırı Yük Kavraması

Aşırı yük kavraması, lineer aktüatörlerde  önceden ayarlanmış bir yük sınırına ulaştığında kayan yerleşik bir cihazdır. Aşırı yük kavraması, motoru kılavuz vidaya bağlar ve bağlantısını keser. Bu kayma, doğrusal aktüatörün olası hasarlara maruz kalmasını önler. Bu, MA1 endüstriyel lineer aktüatör harika bir güvenlik özelliği seçeneğidir.

B. PTC Termistörü

Bir PTC Termistörü, esasen, motora giden gücü keserek motoru aşırı ısınmaya ve yanmaya karşı koruyan bir sigorta görevi görür. Elektrik motorlarımız, içine monte edilmiş bir PTC Termistör içeren bir UL sertifikasyon seçeneğine sahiptir.

C. Güvenlik Somunu

Bir güvenlik somunu, doğrusal lineer aktüatörlerde daha yüksek bir yükü desteklemesine yardımcı olmak için kullanılan metal takviyeli bir acme tahrik somunudur. 6.000 N veya daha fazla yükler için bir güvenlik somunu önerilir. MEPA TEKNİK‘in dayanıklı elektrikli lineer aktüatörleri, aktüatörün sağlamlığını ve bütünlüğünü sağlamak için bu özelliği ekleme seçeneğine de sahiptir.

D. Sadece İtmeye Çalışan Somun

Standart bir tahrik somunu, uzatma borusuna vidalanacak dişlere sahipken, “yalnızca itmeli” bir somunun dişleri olmayacaktır. Bu, engellerin (hayvanlar, insanlar, diğer mobilyalar vb.) Geri çekilen doğrusal bir lineer aktüatör sistemi tarafından hasar görmesini önler. Bu, örneğin, eğer yatar koltuğun ayağının uzatılmış bir konumdan geri çekilmiş bir konuma geçmesi ve sandalyenin ayaklarının altında bir nesne olması durumunda yardımcı olabilir. Sandalyenin ayağı, temas ettiği nesneye baskı yapmaya devam etmeyecektir. TA5LTA5PTA6 ve TA14   iç mekan lineer aktüatörlerimiz bu tür uygulamalarda kullanılacaktır.

E. Hızlı Geri Çekme

Lineer Aktüatörün serbest bırakıldığında hızla geri sürülmesini sağlayan bir kol veya kablo. Hızlı serbest bırakma, esas olarak bir tıbbi yatağın arkalığının hızlı bir şekilde düz bir şekilde yatırılması gerektiğinde (acil CPR durumunda) tıbbi yatak uygulamaları için tasarlanmıştır. Tıbbi olarak sertifikalı lineer aktüatörlerimiz, TA1 , TA15, ve TA31QR modellerimizde görülen bu seçenekle (uygulama ihtiyaçlarına bağlı olarak) gelebilir. Elektrikli lineer aktüatörün temelleri ve bir lineer aktüatör satın alırken göz önünde bulundurulması gereken faktörler hakkındaki altı bölümlü tartışmamızın üçüncü bölümüne hoş geldiniz. . Bugün, bir elektrikli çalıştırma sistemi içindeki güvenlik özelliği seçeneklerini ele alacağız.

TA1-QR-Lineer-aktüatörTA1-lineer-aktuatör

 

F. Manuel Elle Geri Çekme

Manuel serbest bırakma, öncelikle bir tıbbi hasta kaldırma sistemi için tasarlanmıştır. Manuel serbest bırakma, uzatma borusunun (iç boru) ön ataşmandan (çatal) serbest bırakılmasına ve serbestçe dönmesine izin verir. Bu, lineer aktüatörlerde serbestçe geri hareket etmesine ve bir hastanın hasta kaldırma sisteminden manuel olarak indirilmesine olanak tanır. Bu özellik TA1 , TA12 ve TA23 modelimizde kolayca özelleştirilebilir.

G. Manual Crank

Manuel krank, esas olarak tıp endüstrisi için tasarlanmış bir güvenlik özelliğidir. Bir tıp doktorunun acil durumlarda veya elektrik kesintilerinde yatak pozisyonunu manuel olarak çalıştırmasına izin verir. MEPA TEKNİK’in  medikal lineer aktüatörü, müşterinin uygulama ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğimiz manuel krank seçeneğine sahiptir.

TA10-lineer-aktuatör

H. Yaylı Bobinli Fren

Sonsuz dişlinin etrafına bir yay helezonlu fren takılır ve sarılır. Pinyon sargısı ile otomatik olarak devreye giren ve motor döndüğünde serbest bırakılan tek yönlü geri tepme tipi bir frendir.

I. Motor Freni

Motor freni, uygulamanın yükü itip çekmeyeceğine bağlı olarak motor şaftının üstüne veya altına kurulur. Motor freni, elektrikli lineer aktüatöre  uzun ömürlülüğünü sağlayan ek dayanıklılık sağlar. MEPA TEKNİK dayanıklı ürünler üretme işinde olduğundan, elektrikli aktüatörlerimizin çoğu standart olarak bir motor freni ile birlikte gelir.

tgm-motor-shaft

J. Elektromekanik Fren

Elektromekanik fren, iş miline mekanik direnç uygulamak için elektromanyetik kuvvet kullanarak motoru yavaşlatır veya durdurur. Elektromekanik fren, motor şaftının altına da takılmıştır. Bu, MA1 endüstriyel lineer aktüatörlerde bir başka harika güvenlik özelliği seçeneğidir

K. Mekanik Fren

Geri tahrik muhtemelen yüksek ağırlık yüklerine sahip bir faktör olduğunda, elektrikli aktüatörün dengesini güçlendirmek için mekanik bir fren eklenebilir.

Bölüm 5
Yük ve Hız

MEPA TEKNİK , çeşitli iş mili tipi, iş mili özellikleri, dakika başına motor devri (RPM), dişli oranı ve aktüatöre sağlanan güç miktarının çeşitli kombinasyonlarını uygun seçim yapar. Aktüatörde yük ve hız özelliklerini kontrol edebilir. Kaliteli ve dayanıklı bir lineer aktüatörü çalıştırmak için bu özelliklerin tümü birbirine bağlıdır.

Mil Tipi

Milin (veya vidanın) tipi, elektrikli aktüatörün ne kadar hızlı hareket ettiğini ve ayrıca yük kapasitesini kısmen belirleyecektir. MEPA TEKNİK  iki tip milden biri olan kurşun vidalar ve bilyeli vidalar içeren elektrikli Lineer aktüatörler üretir. Bir kılavuz vida için üç diş tipi vardır: kare diş, akma diş ve destek dişi.

Trapez vida

MEPA TEKNİK, Acme dişli bir kurşun vida üretir (bir acme somuna uyması için). Acme dişleri yüksek yük kapasitesine sahiptir, ancak somun ve diş arasında artan sürtünmeden dolayı vidalı mil kadar hızlı değildir. Bununla birlikte, acme kılavuz vida, müşterilerimize aktarabildiğimiz daha ekonomik ve oldukça güvenilir bir çözümdür. TiMOTION ürettiği elektromekanik aktüatörlerin çoğu TA1TA2TA4TA6 ve daha birçok modelimizde görüldüğü gibi acme dişli kurşun vidayı kullanır.

Vidalı Mil

MEPA TEKNİK’in elektrikli lineer aktüatörlerinde kullandığı diğer vida türü bilyalı vidadır. Vidalı mil, acme vidasından daha az sürtünme yaratır, çünkü dişli mil, bilyalı rulmanlar için (bilyeli somunda) acme somununun neden olduğu kayma sürtünmesinden daha hassas bir şekilde hareket eden dairesel bir yol sağlar. Bu nedenle vidalı mil daha verimlidir ve yüksek hızda hareket edebilir. Bununla birlikte, genellikle bir vidalı mil üzerinde kendiliğinden kilitleme kuvveti yoktur, bu nedenle bir fren mekanizması, geri sürüşe ve yükü yerinde tutmaya yardımcı olabilir. Bir bilyalı vida, MA1 doğrusal aktüatör modelimizde yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

Vida Tipleri
Vida Tipleri

İş mili üzerindeki spesifikasyonların, lineer aktüatörde hız ve yük  ne kadar hızlı hareket ettiği, ancak çoğunlukla ne kadar yük tutabildiği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bir iş mili (veya vida) üzerindeki özellikler, adım, hatve ve başlama sayısını içerir. Adım, bir vida dişi üzerindeki bir tepe ile bitişik bir diş üzerindeki eşdeğer tepe arasındaki eksenel mesafedir. Kılavuz, vidanın mil üzerinde bir tam dönüş (360 derece) içinde kat ettiği doğrusal mesafedir. Başlangıç, vidanın etrafına sarılan bağımsız dişlerin sayısıdır. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Dişin açısı, somunun şaft içinde ne kadar hızlı yukarı ve aşağı hareket edeceğini belirler.

RPM ve Dişli Oranı

Lineer aktüatörde hız ve yük kontrol ederken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus, dişli setinin RPM ve dişli oranını ayarlamaktır. Dişli oranı, sürücünün dakikadaki devir sayısının (RPM), tahrik edilen dişlinin dakikadaki devir sayısına (RPM) oranıdır. Örneğin, bir sürücü düz dişlisinin üzerinde 12 diş varsa ve tahrik edilen düz dişlinin üzerinde 24 diş varsa, tahrik edilen düz dişli, sürücü dişlisinin iki katı büyüktür. Tahrik dişlisi, tahrik dişlisinin her dönüşü için iki kez dönmesi gerektiğinden, 2: 1 dişli oranına sahiptir. Kuvvet ve hız arasındaki değiş tokuşa bağlı olarak denkleme ek dişliler de eklenebilir, çünkü kuvvet ve hız bir Lineer aktüatörde “Mekanik Güç = Kuvvet * Hız” formülüyle bağlantılıdır. Peki tüm bunlar ne demek? Belirli bir uygulamada gereken yük ağırsa, MEPA TEKNİK daha fazla vites ekleyebilir ve aktüatör üzerinde daha fazla tork oluşturmak için dişli oranını ayarlayabilir, bu da sonuçta iş miline daha fazla kuvvet uygulayarak hareket etmesini sağlar.

Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük

MEPA TEKNİK , 12V DC, 24V DC veya 36V DC lineer aktüatörde hız ve yük desteklemek için güç kaynakları sunar. MEPA TEKNİK Lineer  aktüatörlerinin çoğu doğru akım (DC) gücüyle çalıştığından, kontrol kutularımız alternatif akım (AC) gücünü DC gücüne dönüştürebilir, böylece bir müşterinin uygulaması duvara takılabilir. MEPA TEKNİK, SMPS transformatörlerini (anahtarlamalı güç kaynağı) ve troidal transformatörleri kontrol kutularına entegre edebilir. SMPS transformatörleri, 110V AC ve 220V AC girişlerini destekleyerek müşterilerimizin ürünlerinin dünya çapındaki farklı prizlere takılmasına olanak tanır.

Aşağıda, terim kullanımına ve dönüşümlere yardımcı olacak üç grafik bulunmaktadır. Birincisi, birbirinin yerine kullanılabilen yaygın voltaj ifadeleridir, ikincisi Newton’un (N) Pound’a (Lbs.) Ve kilograma (kg) dönüştürülmesidir ve sonuncusu Milimetrenin (mm) İnç’e (In) dönüştürülmesidir. :

Gerilim İfadeleri
Gerilim İfadeleri
Gerilim İfadeleri
Ağırlık Dönüştürme (N’den lb’ye ve kg’a)
Ağırlık Dönüştürme (N'den lb'ye ve kg'a)
Ağırlık Dönüştürme (N’den lb’ye ve kg’a)
Mesafe (mm ila inç)
Aktüatörde hız ve yük

Bölüm 6
IP derecelendirme

Aktüatörün sadece iç parçaları kullanım ömrünü etkilemekle kalmaz, aktüatörü katı cisimler ve sıvılar gibi izinsiz girişlerden koruma özelliği de aktüatörün uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. MEPA TEKNİK, elektrikli lineer aktüatörlerimizin ve kaldırma kolonlarımızın dışına koruyucu bir conta ekleyerek bunu sağlamaya yardımcı olur.

IP Derecelendirmesi Nedir?

Uygulamanın ortamına bağlı olarak, lineer aktüatörün dışındaki koruma seviyesini özelleştirebiliriz. Bu seviyeler IP Derecelendirmesine göre hesaplanır. IP derecesi, genellikle koruma seviyesini tanımlayan “IP” yi izleyen iki basamaktan oluşan Giriş Koruma derecesi (bazen “Uluslararası Koruma” derecesi olarak da yorumlanır) anlamına gelir.

Farklı IP Derecelendirmesi Arasında Ne Anlama Geliyor?

İlk rakam, toz ve döküntü gibi katı yabancı cisimlerin girişine karşı koruma seviyesini gösterir. Bu skala 0 (korumasız) ile 6 (toza karşı yüksek koruma) arasında değişir. İkinci hane, su gibi sıvılara karşı giriş koruma seviyesini gösterir. Bu koruma skalası 0 (korumasız) ile 8 (sıvılara karşı yüksek koruma seviyesi) arasında değişir.

IP derecesi, ekipmanın kullanım ömrünü ve ayrıca kullanıcılar için güvenlik gereksinimlerini iyileştirir. Bunu sağlamak için, TiMOTION tüm bitmiş ürünlerini gerçek kullanım koşullarının ötesinde katı koşullarda ticarileştirme öncesi testlere tabi tutar ve böylece kaliteli ürünler sunma konusunda kendimize güvenmemizi sağlar.

Giriş Koruma Derecesi Nasıl Okunur

Elektrikli lineer aktüatörlerimiz, en yaygın koruma seviyelerimiz IP42, IP54 ve IP66 ve IP69K derecelendirmeleriyle, müşterinin istediği özelleştirilmiş koruma seviyesine göre sızdırmazlık sağlanabilir.

IP42

IP42 koruması, tipik olarak bir TV asansörü, ev koltuğu, sandalye veya ayarlanabilir yatak gibi toz ve suyun büyük faktörler olmadığı bir iç mekan uygulamasında kullanılabilir. Bu tür uygulamalar genellikle TVL3TA5LTA5PTA6 ve TA14 lineer aktüatör modellerimizle kullanılır.

IP54

lineer aktüatörlerde IP 54 derecesi daha evrenseldir çünkü lineer aktüatörün hastane, dişçilik ofisi veya depo gibi daha değişken bir ortamda çalışmasına izin verebilecek daha yüksek bir koruma seviyesine sahiptir. Bu tür uygulamalar genellikle TA1TA4TA7 vb. lineer Aktüatör modellerimizle kullanılır.

IP66

IP66 derecesi, onu su geçirmez doğrusal bir Lineer aktüatör yapan en yüksek seviye yalıtım malzemelerimizden biridir. Tipik olarak çiftlik inşaat alanları gibi zorlu koşulların mevcut olduğu bir dış ortama yerleştirilebilir. Ayrıca IP66, havuz asansörleri ve tıbbi yataklar gibi tıbbi ve hasta hareketlilik ekipmanı için de çok önemli olabilir. Bu tür uygulamalar genellikle TA2TA2P ve TA16 Lineer aktüatör modellerimizle kullanılır.

IP69K

Lineer aktüatörlerde IP 69K koruma seviyesi sunuyoruz. IP69K, yüksek sıcaklıkların ve basınçlı suyun korunmasıdır. Bu seviyede bir korumaya sahip bir lineer aktüatör, toz, kir ve kimyasal seviyelerin yüksek olduğu tarımsal bir ortamda olduğu gibi yüksek basınçlı bir hortumla püskürtülebilir. IP69K derecesi, MA1MA2MA5JP3 ve JP4  Lineer aktüatör modellerimizde isteğe bağlı bir sızdırmazlık maddesidir.

Bölüm 7
Geri Besleme Sensörleri

Uygulamanız için doğru elektrikli lineer tahrik sistemini seçme süreci, satın almadan önce dikkatlice araştırmanız gereken bir süreçtir. MEPA TEKNİK, mükemmel çözümü yaratmanıza yardımcı olmak için bilgili müşteri hizmetlerine ek olarak birçok özelleştirme seçeneği sunmaktan gurur duyar.

İhtiyaçlarınız için belirli bir modeli taahhüt etmeden önce, müşterilerimizin bir elektrikli lineer aktüatörün hayati bileşenleri ve işlevleri hakkında kendilerini bilgilendirmelerinin ve kendilerini eğitmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu bölüm, MEPA TEKNİK’in doğrusal hareket sistemlerinde kullanılan dört birincil konum geri besleme sensörüyle ilgili kritik bir tartışmayı vurgulamaktadır.

Nasıl çalışır

Geri besleme sensörleriyle donatıldığında, bir elektrikli lineer aktüatör, strok konumunu aktif olarak kontrol sistemine iletebilir (bazen konumlandırma olarak da adlandırılır). Bu çıkış sensörleri ayrıca kontrol kutusunun aktüatörün strokunu her zaman hassas bir şekilde düzenlemesini sağlar.

Bu, tüm lineer aktüatörlerde gerekli olmasa da, daha karmaşık işlevselliğe sahip olanlarda konum sensörleri gereklidir. Örneğin, bir aktüatörün başka bir aktüatörle senkronize olarak hareket etmesi gerekiyorsa, yükteki farklılıklardan bağımsız olarak her iki lineer aktüatörün senkronize kalmasını sağlamak ve izlemek için geri besleme sensörleri gereklidir.

Ek olarak, geri bildirim sensörleri, bellek konumlandırma ve aktüatörün strok konumunun her zaman nerede olduğunu bilmeyi gerektiren diğer özel özellikler için çok önemlidir. Bu, motor hızı, koşullu hareket ve diğer özellikleri içerebilir ancak bunlarla sınırlı değildir.

MEPA TEKNİK’in lineer aktüatörlerimizde kullandığı dört ana pozisyon sensörleri şunlardır:
1.Hall Effect Sensör

Hall pozisyon sensörleri, MEPA TEKNİK’in elektrikli lineer aktüatörler için en çok tavsiye edilen konum sensörleri türüdür, çünkü kompakt alanlara sığacak kadar küçüktürler ve konumlandırma ve senkronizasyon için daha yüksek çözünürlük ve dijital çıkış sağlarlar. NOT: MEPA TEKNİK’in kontrol sistemleri yalnızca HALL sensörleriyle entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Kontrol sistemlerimiz, diğer sensör türlerinden gelen geri bildirimleri kaydetmeyecektir.

Bu Hall pozisyon sensörleri, iki önemli özellikten oluşan bir manyetik alan tarafından etkinleştirilir: akı yoğunluğu ve polarite. Bir Hall Effect sensöründen gelen çıkış sinyali, cihazın etrafındaki manyetik alan yoğunluğunun işlevidir. Sensörün etrafındaki manyetik alan yoğunluğu önceden belirlenmiş belirli bir eşiği aştığında, sensör bunu algılar ve Hall Voltajı veya VH adı verilen bir çıkış voltajı üretir.

Hall sensörleri, uygun maliyetlerinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sensörler aynı zamanda kalitelerini zaman içinde korurlar ve genellikle uzun ömürlüdürler.

2. Potansiyometreler

POT pozisyon sensörleri olarak da bilinen potansiyometreler, genellikle endüstriyel pazarda en yaygın kullanılan çıkış sensörüdür. Hareketlerinde rotasyonel veya doğrusal olabilen mekanik şafta bağlı bir silecek kontağına sahiptirler. Bu, silecek ile iki uç bağlantı arasındaki direnç değerinin değişmesine neden olur ve dirençli yol üzerindeki gerçek silecek konumu ile direnç değeri arasında orantılı bir ilişkiye sahip bir elektrik sinyali çıkışı verir.

Diğer bir deyişle direnç, konumu belirler. Doğrusal aktüatör kılavuz vidası döndükçe, silecek ve iki uç bağlantı arasındaki direnç değeri değişecek ve her bir direnç değeri, doğrusal aktüatörün strokunun konumuna karşılık gelecektir.

Bir Hall sensörüne karşı POT sensörünün bir avantajı, güç kapatıldığında, POT’un konum bilgisini tutması ve bir Hall sensörünün konum bilgilerini kaybedeceği ve sıfırlanması gerekmesidir. Ancak potansiyometreler, ilk kurulum süreci nedeniyle Hall pozisyon sensörleri kıyasla okumalarında biraz daha az doğrudur; ancak bu, genel pozisyon okuması için sorun yaratmaz.

3. Reed Sensörler

Reed posizyon sensörleri manyetik geri besleme sensörleridir. Uygulanan bir manyetik alan tarafından çalıştırılan bir elektrik anahtarı vardır ve bir bütün olarak sensör, hava geçirmez şekilde kapatılmış bir cam zarf içinde demir içeren metal kamışlar üzerinde bir çift kontak içerir. Kontaklar normalde açık olabilir, bir manyetik alan mevcut olduğunda kapanır veya tam tersi olabilir. Anahtar, bir bobin tarafından çalıştırılarak, manyetik anahtarın orijinal konumuna geri dönmesini sağlayabilir. Kılavuz vidanın her dönüşünden ve doğrusal aktüatör strok uzunluğunun konumundan kaynaklanan kuvvetle, manyetik anahtar açılacak veya kapanacaktır. MEPA TEKNİK , anahtar çıkarıldığında bir sinyal göndermek için özellikle el cihazlarının içindeki Reed sensörlerini bir güvenlik anahtarı işleviyle birlikte kullanır.

4. Optik Sensörler

MEPA TEKNİK’in elektrikli aktüatörlerinde zaman zaman optik pozisyon sensörleri de kullanılmaktadır. Optik sensör, ışığı elektronik sinyale dönüştürerek çalışır. Bir kılavuz vida dönerken, ışığı bloke eden bir tekerlek de aynı anda dönerek ışığı optik bağlayıcıya bloke eder. Bu optik bağlayıcı, engellenen ışığı her algıladığında bir sinyal gönderecektir. Işığı bloke eden tekerlek devirleri, optik bağlayıcının her tam devirde yirmi beş sinyal göndermesine neden olacaktır.

Sonuç

Bu kılavuzun, elektrikli lineer aktüatörler ve bunların lineer hareket sistemlerine dahil edilmesi için daha iyi bir anlayış ve temel geliştirmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. MEPA TEKNİK , ürünleri spesifikasyonlarınızı karşılayacak şekilde özelleştirme yeteneğine sahip, dikey olarak entegre edilmiş, elektrikli bir lineer aktüatör ve kontrol sistemi üreticisİdir.

Doğru teknolojinin neredeyse her sorunu çözebileceğini ve pnömatik ve hidroliğe sahip olmayan uygulamalarda doğrudan yedek, özelleştirilebilir elektrikli lineer aktüatörlerin giderek daha fazla kullanıldığını anlıyoruz. MEPA TEKNİK , rekabetçi fiyatlarla en yüksek kalitede, özelleştirilebilir bileşenleri sağlamaya çalışmaktadır. Daha fazla bilgi için, web sitemizi  ziyaret edin.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Devamı