İhtiyaçlarınız için belirli bir modele geçmeden önce, bir ürünü seçmenize neden olan temel unsurlar ve faktörler hakkında bilgi sahibi olmak her zaman önemlidir. MEPA TEKNİK dikey olarak entegre edilmiş, elektrikli lineer aktüatör ve kontrol sistemi üreticisidir. Bu teknik inceleme, MEPA TEKNİK’in doğrusal hareket sistemlerinde kullanılan dört ana konum geri bildirim pozisyon sensörleri ile ilgili önemli bir tartışmayı vurgulamaktadır.
Elektrikli lineer aktüatör pozisyon sensörleri ile donatıldığında, aktüatör strok konumunu kontrol sistemine aktif olarak iletebilir (bazen konumlandırma olarak adlandırılır). Bu çıkış sensörleri ayrıca kontrol kutusunun her zaman aktüatörün strokunu hassas bir şekilde kontrol etmesine izin verir. Bu, tüm doğrusal aktüatörlerde gerekli olmasa da, daha karmaşık işlevselliğe sahip olanlar için konum sensörleri gereklidir. Örneğin, bir aktüatörün diğeriyle eşzamanlı olarak hareket etmesi gerekiyorsa, yükteki farklılıklardan bağımsız olarak her iki doğrusal aktüatörün de senkronize kalmasını sağlamak ve izlemek için pozisyon sensörleri gereklidir. Ek olarak, geri besleme sensörleri, bellek konumlandırma ve aktüatörün strok konumunun her zaman nerede olduğunu bilmeyi gerektiren diğer özel özellikler için çok önemlidir. Bu, bunlarla sınırlı olmamak üzere, motor hızı, koşullu hareket ve diğer özellikleri içerebilir.
MEPA TEKNİK’in lineer aktüatörlerimizde kullandığı dört ana poszisyon sensörleri şunlardır:
1.Hall Effect Sensör
Hall pozisyon sensörleri, MEPA TEKNİK’in elektrikli lineer aktüatörler için en çok tavsiye edilen konum sensörleri türüdür, çünkü kompakt alanlara sığacak kadar küçüktürler ve konumlandırma ve senkronizasyon için daha yüksek çözünürlük ve dijital çıkış sağlarlar. NOT: MEPA TEKNİK’in kontrol sistemleri yalnızca HALL sensörleriyle entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Kontrol sistemlerimiz, diğer sensör türlerinden gelen geri bildirimleri kaydetmeyecektir.
Bu Hall pozisyon sensörleri, iki önemli özellikten oluşan bir manyetik alan tarafından etkinleştirilir: akı yoğunluğu ve polarite. Bir Hall Effect sensöründen gelen çıkış sinyali, cihazın etrafındaki manyetik alan yoğunluğunun işlevidir. Sensörün etrafındaki manyetik alan yoğunluğu önceden belirlenmiş belirli bir eşiği aştığında, sensör bunu algılar ve Hall Voltajı veya VH adı verilen bir çıkış voltajı üretir.
Hall sensörleri, uygun maliyetlerinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sensörler aynı zamanda kalitelerini zaman içinde korurlar ve genellikle uzun ömürlüdürler.
2. Potansiyometreler
POT pozisyon sensörleri olarak da bilinen potansiyometreler, genellikle endüstriyel pazarda en yaygın kullanılan çıkış sensörüdür. Hareketlerinde rotasyonel veya doğrusal olabilen mekanik şafta bağlı bir silecek kontağına sahiptirler. Bu, silecek ile iki uç bağlantı arasındaki direnç değerinin değişmesine neden olur ve dirençli yol üzerindeki gerçek silecek konumu ile direnç değeri arasında orantılı bir ilişkiye sahip bir elektrik sinyali çıkışı verir.
Diğer bir deyişle direnç, konumu belirler. Doğrusal aktüatör kılavuz vidası döndükçe, silecek ve iki uç bağlantı arasındaki direnç değeri değişecek ve her bir direnç değeri, doğrusal aktüatörün strokunun konumuna karşılık gelecektir.
Bir Hall sensörüne karşı POT sensörünün bir avantajı, güç kapatıldığında, POT’un konum bilgisini tutması ve bir Hall sensörünün konum bilgilerini kaybedeceği ve sıfırlanması gerekmesidir. Ancak potansiyometreler, ilk kurulum süreci nedeniyle Hall pozisyon sensörleri kıyasla okumalarında biraz daha az doğrudur; ancak bu, genel pozisyon okuması için sorun yaratmaz.
3. Reed Sensörler
Reed posizyon sensörleri manyetik geri besleme sensörleridir. Uygulanan bir manyetik alan tarafından çalıştırılan bir elektrik anahtarı vardır ve bir bütün olarak sensör, hava geçirmez şekilde kapatılmış bir cam zarf içinde demir içeren metal kamışlar üzerinde bir çift kontak içerir. Kontaklar normalde açık olabilir, bir manyetik alan mevcut olduğunda kapanır veya tam tersi olabilir. Anahtar, bir bobin tarafından çalıştırılarak, manyetik anahtarın orijinal konumuna geri dönmesini sağlayabilir. Kılavuz vidanın her dönüşünden ve doğrusal aktüatör strok uzunluğunun konumundan kaynaklanan kuvvetle, manyetik anahtar açılacak veya kapanacaktır. MEPA TEKNİK , anahtar çıkarıldığında bir sinyal göndermek için özellikle el cihazlarının içindeki Reed sensörlerini bir güvenlik anahtarı işleviyle birlikte kullanır.
4. Optik Sensörler
MEPA TEKNİK’in elektrikli aktüatörlerinde zaman zaman optik pozisyon sensörleri de kullanılmaktadır. Optik sensör, ışığı elektronik sinyale dönüştürerek çalışır. Bir kılavuz vida dönerken, ışığı bloke eden bir tekerlek de aynı anda dönerek ışığı optik bağlayıcıya bloke eder. Bu optik bağlayıcı, engellenen ışığı her algıladığında bir sinyal gönderecektir. Işığı bloke eden tekerlek devirleri, optik bağlayıcının her tam devirde yirmi beş sinyal göndermesine neden olacaktır.
Özet: Pozisyon Sensörleri Avantajları ve Dezavantajları
Genel olarak, uygulamanız için doğru elektrikli lineer çalıştırma sistemini seçme süreci, satın almadan önce dikkatlice araştırılması gereken bir süreçtir. MEPA TEKNİK , mükemmel çözümü oluşturmanıza yardımcı olmak için bilgili müşteri hizmetlerine ek olarak birçok özelleştirme seçeneği sunmaktan gurur duyar.